Imnul national, motiv de cearta


lipa_53870100Mare scandal, mare.
Elisabeta Lipa, Ministrul Tineretului si Sportului, a interzis intonarea imnului national la competitiile sportive din Romania. Multi au sarit ca arsi cerandu-i demisia, de parca intreaga competenta a unui ministru ar sta intr-o singura decizie.
Sigur ca aceasta hotarare a Elisabetei Lipa a starnit si mai multe nemultumiri din cauza contextului in urma caruia s-a luat. Este vorba despre un incident din Liga Nationala de Baschet Feminin unde, pe langa imnul Romaniei s-a cantat si cel al Tinutului Secuiesc, aparand reactii de tot felul. Jucatoarele din Cluj si-au continuat incalzirea in timp ce se intona imnul echipei locale din tinutul secuiesc, iar spectatorii le-au huiduit pe tot parcursul meciului.
Elisabeta Lipa a procedat ca o educatoare la gradinita. Cand doi copii se cearta pe o jucarie li se ia si gata, sa vedem pe ce va mai certati voi acum. Asa si cu imnul sau imnurile. Ia sa nu mai cantam noi deloc si sa nu mai avem motiv de cearta.
Si a iesit cearta si mai mare. 🙂
Nu stiu daca Elisabeta Lipa a luat o decizie buna, dar se pare ca a luat o decizie legala. Iar legea nu a facut-o ea.
„Imnul national al Romaniei se intoneaza in mod obligatoriu pe stadioane si alte baze sportive, cu ocazia desfasurarii competitiilor sportive oficiale internationale in care este reprezentata Romania; Imnul national al altor state se intoneaza numai cu prilejul vizitelor, festivitatilor si ceremoniilor oficiale cu caracter international, impreună cu imnul national al Romaniei, inaintea acestuia. Nerespectarea dispozitiilor din Hotararea Guvernului nr. 1157 din 21.11.2001 constituie contraventie in temeiul art. 24 alin. (1) lit. j) din acelasi act normativ si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 2.500 – 5.000 lei, iar constatarea contraventiei si aplicarea amenzii se fac potrivit dispozitiilor art. 24 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 1157 din 21.11.2001”.
Asa ca nu-mi mai bat capul cu aceasta asa-zisa problema nationala. Unde-i lege, nu-i tocmeala. Pana la modificarea ei.
Consider ca sunt lucruri mult mai importante ce tin de sportul romanesc care ar trebui rezolvate.
Eu, personal, nu ma simt deranjata de interzicerea intonarii imnului in competitiile interne. Pana la urma suntem in aceeasi tara, suntem noi intre noi. In schimb, tin la intonarea imnului in competitiile internationale deoarece e vorba de simbolul national si ne reprezinta in raport cu ceilalti.
Avem atatea sali de sport neterminate sau lasate in paragina, avem atatea cluburi de juniori unde copiii nu au nici macar echipamentul necesar pentru a se antrena,vin cu hainele de acasa, avem atatia profesori de sport si antrenori prost platiti desi sunt trup si suflet dedicati meseriei lor si noi ne lamentam daca sa cantam sau nu imnul in competitiile interne.
Eu cred ca prioritatile ar trebui regandite si patriotismul sa nu mai fie dus la extrem. Nici de catre noi, nici de catre minoritatile din Romania.  E loc sub soare pentru toata lumea atat timp cat nu se sare calul.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Imnul national, motiv de cearta

  1. calinakimu zice:

    Este o decizie corecta.

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s