Splendida cetate a celor o mie de sori


754309.splendida-cetate-celor-1000-sori

Nu stiu daca voi putea reda in cuvinte ce am simtit cand am citit aceasta carte.
Splendida cetate a celor o mie de sori a lui Khaled Hosseini aduce in prim-plan soarta femeilor din Afganistan, un Afganistan care devine sinonim cu razboi, talibani, teroare, saracie, islamism dus la extrem si o violenta greu de imaginat.
Lucrurile nu au fost asa dintotdeauna. Au existat vremuri cand femeile puteau merge linistite pe strada fara burka si cand copiii se puteau juca fara griji si fara a fi folositi de talibani pentru razboi. Evenimentele politice ale ultimelor trei decenii au dus la conditii de viata inacceptabile si la exodul a mii de oameni in tarile invecinate. Cei ramasi in tara sunt prizonieri intr-un razboi care nu se mai termina si intr-o lupta pentru supravietuire.
Personajele principale ale cartii sunt doua femei, Mariam si Laila, care se aseamana, dar care, in acelasi timp, raman totusi doua entitati diferite prin structura lor interioara. Sunt descrise doua femei cu destine fabuloase prin puterea cu care reusesc sa dea sens vietii lor .
Nu vreau sa divulg subiectul pentru ca doar citind cartea te vei putea apropia de universul acestor femei, surprinse in cele mai diverse, triste si absurde ipostaze. Ele reusesc sa construiasca o relatie de prietenie extraordinara prin prisma faptului ca impart un sot care face ce vrea din ele (la propriu si la figurat).
Splendida cetate a celor o mie de sori e o carte fata de care nu poti ramane indiferent, care iti provoaca emotii, vorbindu-ti despre prietenie si despre curajul de a crede in ea in momente in care nu-ti mai vine sa crezi in nimic. Asa ceva nu se poate uita, fiind vorba, de fapt, despre o lectie de istorie, speranta, iubire si curaj.
Sper ca prin mica mea descriere sa reusesc sa va fac sa o cititi pentru ca e pacat sa nu descoperim cultura unor astfel de tari, cu atat mai mult cu cat diferentele culturale majore atrag prin faptul ca te fac sa intelegi lucruri care par de neinteles.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Splendida cetate a celor o mie de sori

  1. Eu in viitor zice:

    Mersi pentru recomandare! Am sa caut cartea

    Apreciază

  2. Pingback: Cum ar fi dacă…

  3. Pingback: Cum ar fi dacă… | blog de iarnă (și nu numai)

  4. Adela zice:

    Am citit-o! Mi-a placut! Ai citit si The Kite Runner?

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.